Mapování OSM

Napadlo mě, že bych si vypsal co vše používám při mapování, jednak, až si zase smažu celý disk, rád bych věděl jaký byl předchozí stav, jednak mohu někoho inspirovat a dopomoci mu k rychlejší či snazší práci.

Vstupy:
Při cíleném mapování nejčastěji jezdím na kole, dostanu se leckde a nestrávím celý den chůzí. Záznamové zařízení je běžný Androidí telefon nižší třídy, doplněný o starší kompaktní fotoaparát. Toto spojení velice urychluje mojí dosavadní práci, nezdržuji se se zadáváním bodu a jeho popisu do telefonu. Stačí mít jen přibližně srovnané časy v obou zařízeních a později fotky spárovat se záznamem trasy v počítači, já na to používám digikam. Obě zařízení mi za jízdy visí na krku, takže je kdykoliv vytáhnu z pod oblečení a kdykoliv je pustím z ruky, nestarám se o zapnuté kapsy a podobně. Fotky toho na jedno stisknutí zaznamenají velmi mnoho i tak se musím až příliš často zastavovat abych pořídil nerozmazaný snímek, na tom ještě musím zapracovat. Na záznam stopy používám Locus Pro s automatickým exportem do GPX, ale má možnost rovnou nahrávat stopu na servery OSM. GPX posílám přes Bluetooth do PC a tam je shromažďuji pomocí jednoduchého skriptu:

#!/bin/bash
mv ~/Veřejné/*.gpx ~/Dokumenty/osm/gpx
mv ~/Stažené/*.gpx ~/Dokumenty/osm/gpx

PC:
Začal jsem pracovat v JOSM a u něj také zůstal, při mapování se soustředím na budovy/adresy, které citelně chybí a já si myslím, že hned po silnicích je tohle to nejdůležitější. Druhá věc na kterou se soustředím jsou turistické a cyklotrasy. Vedle pořízených záznamů z GPX využívám tedy katastrální mapu (cuzk:km) a ortofotomapu (uhul:ortofoto), obě jsou k aktivaci v nastavení. K nezaplacení jsou pluginy Tracer a czechaddress se kterými zmapujete obec, která má digitalizované podklady v katastrální mapě během chvilky. Zároveň je dobré vytáhnout si na hlavní panel ikonku Anotace/Adresy. Do mapových podkladů jsem si pro potřeby adresování již vytvořených budov přidal ještě jednu vrstvu: wms:http://services.cuzk.cz/wms/wms.asp?FORMAT=image/png&Transparent=TRUE&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=DEF_BUDOVY,prehledka_kat_uz&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox} Jsou v ní jen čísla popisná/evidenční a hranice katastrů, kvůli adresnímu pluginu je nutné mít naráz stažené v aktivní vrstvě jen budovy ze zvoleného katastru, jinak dojde k chybnému přiřazení ulic/měst atd.

Dále tam mám pluginy directupload a editgpx se kterými upravím zaznamenanou stopu a rovnou ji nahraju pro další zpracování na server. Pro turistické značení zase využiji styly pro kreslení map, konkrétně Osmchiking, rovnou vidím vyznačené cesty z relací pomocí barevného proužku a preset tagů: Czech hiking routes. Po nějaké té relaci se už zajídá znovu vyplňovat tolik políček.

V poslední době jsem si oblíbil i relation toolbox pro tvoření multipolygonů. Pokud začnete vytvářet pole a louky navazující na lesy, už nestačí jediná uzavřená cesta pro les, ale je třeba tvořit multipolygony z více cest, které tvoří tu hranici les/pole tu zase les/louka a myslím, že budoucí úpravy budou mnohem jednodušší, bude li hranici tvořit jediná cesta, namísto dvou uzavřených cest, ze kterých jsem tvořil sousedící oblasti a které místy sdílejí body.

Na opravu chyb někdy nestačí jen pohled do mapy, poslouží kontrolní mechanismy na keepright.at, při brozdání po wiki jsem nalezl ještě parádní OSM Inspector, na kontrolu adresování prostě výborné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *