Nová sestava

Notebook už mám plný fotek, než se otevře nějaké okno, musím chvíli počkat a dalším počítačům v domácnosti vždycky něco chybí, buď procesor, nebo zase paměť, úložný prostor. Žádný z počítačů prostě není univerzální mašina. To měla napravit nová pracovní stanice/server, byť by měla být co nejlevnější a tedy z běžných desktopových dílů. Sestava postupně vykrystalizovala do podoby:

  • Intel Core i5 4570, čtyřjádro, 3,2 GHz
  • MSI H87M-G43, chipset H87, 6× SATA III, až 64 GB DDR3, 1600 MHz (16 GB moduly ještě ale nejsou, a kdo ví jestli kdy budou)
  • Crucial Ballistix Sport 16 GB, 1600 MHz, 2×8 GB moduly
  • Kingston SSDNow V300, 60GB
  • SEASONIC SSP-550RT, 550W, 80+ GOLD s podporou C6/C7
  • ASUS TA8G1 Second Edition

To je nutný základ za 13 500 Kč. Mašinka šlape pěkně a všechno má hned hotové. Dále se bude rozšiřovat, aby plnil všechny zamýšlené úkoly, o:

  • Crucial Ballistix Sport 16 GB, 1600 MHz, další 2×8 GB moduly
  • Seagate Barracuda 7200.14, 2TB, pro /home, /var, /tmp, a nejspíš i swap
  • Seagate SV35.5, 3TB, (pravděpodobně), čtyři disky do RAID 5, pro fotky a případná videa
  • větrák k diskům
  • UPS

Deska od MSI snad vydrží, vybral jsem si ji kvůli DisplayPortu, optickému výstupu na zvuk. Rozchodil jsem WoL, ale nikde v BIOSu nevidím aktivaci C6/C7 o kterých jsem čítával, že budou deaktivované. Ještě projdu internet, abych si rozšířil obzory. Počítač běží na Ubuntu 13.04 bez zjevných problémů. Rozjel jsem na něm Day of Defeat: Source na, řekl bych, střední detaily přes integrovanou grafiku, kterou jsem při výběru procesoru považoval za plus. Nechtělo se mi dávat další peníze dedikovanou kartu např. spolu s FX-8300, po kterém jsem se také poohlížel, ale nakonec by vyšlo dráž než i5 a měl bych v počítači dvě topná tělesa. Haswell má sice od minulé generace zvýšenou produkci tepla, ale na AMD to ještě nestačí. Poslední co mě trápí je větrák v bedně Asus, je sice připojen na desku třípinem, ale pořád se točí na maximum 3000 rpm, přesto, že jsem mu nastavil v BIOSu 50 % otáček. To ale zřejmě funguje až se čtyřpinem. Nyní se potýkám s TVheadend, který jsem chtěl ze starého počítače přesunout jako první. Problém s USB přímačem Genius je ten, že se stejným firmwarem, jaký mám na notebook, nechce nic přehrát. Zato ten nový dongle z dx.com najednou funguje, když před tím v Debianu nešel. Navíc mi došly konektory k anténě 🙂

Edit: Z větráku v bedně jsem měl před nákupem radost. Nemusel bych ho kupovat zvlášť, ale chtěl jsem vyzkoušet, jak hlučný je počítač bez něj. Tak jsem milý kablík vytáhl a najednou — ticho! Je tišší než můj Thinkpad. Přesunul jsem /tmp na RAMku, návodů se dá najít spousta a dal jsem prozatím 2 GB místa, osmconvert je dosti žravý. Po přikoupení dalších paměťových modulů bude možno přitvrdit. Další opatření pro SSD skýtalo jen trim pro /. Poznámka pro budoucí Já: příště udělat z tvheadend rovnou deb balíčky a pak instalovat! Ušetřím si tím práci.

Edit 2: Nakonec jsem na /home /var a swap koupil právě SV35.5 3TB. Zatím jen třídím staré fotky, které mám mnohdy duplicitní z různých úložišť pomocí skvělého DIGIKAMu. TVHeadEnd nekdy funguje dva dny ale spíše je třeba kontrolovat funkčnost před nahráváním a to tak, že tvheadend zabiju vypojím USB přijímač a znovu zapojím a zapnu tvheadend. Vše samozřejmě přes skript, jen vypojování je manuální. Zřejmě padá spojení s přijímačem, které už software nerozchodí. Čekám na nové jádro. Dále jsem rozjel tile server pro OSM. Naivně jsem si představoval, že budu mít dlaždice pro MOBAC a databázi, nad kterou běží renderd, ze které budu tahat data v xml pro tvorbu map pro Android. Bohužel jsem po několika týdnech bloumání zjistil, že osm2pgsql tvoří speciální tabulky, vhodné pro vykreslování a pro surová data budu muset zavést druhou databázi. K vytvoření té jsem se však ještě nedostal. Až bude hotovo, napíšu článeček.větrák k diskům

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *