OpenWRT a SANE

Dnes jsem se pustil do souboje se SANE a all-in-one HP Officejet G55. Tisk je už rozběhaný, ale skenování je občas také třeba. sane-find-scanner tvrdošíjně odmítá cokoliv přiznat, s parametrem -v jsem zjistil, že prohledává /dev/usb/scannerX, jenže moje zařízení se nachází pod /dev/2-1.2, nevím proč, ale nic s tím nenadělám, snad jedině symlink do oněch prohledávaných míst. Pak sice přizná, že něco nalezl, ale neví co. Mezitím jsem já nalezl několikerý překlep v /etc/sane.d/dll.conf. Já mám hplip, takže do souboru připíši na novou řádku hpaio a zkouším scanimage -L, který je nyní naprosto precizní a scanner funguje, přesto že sane-find-scanner stále hlásí, že neví co našel. scanimage -T vše stvrzuje a teď je třeba vypropagovat skener do sítě.

Za tímto účelem musí být jak na straně klienta, tak serveru odkomentovaný řádek net v souboru dll.conf a navíc na straně klienta přidat do backendu net (net.conf) přidat adresu serveru, buďto v podobě hostname, či běžné IP adresy. No a v Ubuntu spustíme jednoduché skenování a jedeme. Na Windows jsem našel povedený program SaneTwain (http://sanetwain.ozuzo.net/).

I own HP OfficeJet G55 which is all-in-one device. My problem is that it’s not situated neither in /dev/lp0 nor /dev/usb or whatever, but in /dev/2-1.2. Since sane-find-scanner seek the scanner in /dev/usb/scannerX, I did:

mkdir /dev/usb

and

 ln -s /dev/2-1.2 /dev/usb/scanner

and also

chmod 666 /dev/usb/scanner

Since then sane-find-scanner find something unrecognzed.

To /etc/sane.d/dll.conf put new row:

hpaio

if you use hplip.

After that scanimage -L and also scanimage -T should work. Then make scanner useable through network you need xinetd configured:

To /etc/xinetd.d/saned put:

service saned
  {
        disable        = no
        socket_type    = stream
        wait           = no
        user           = root
        group          = root
        server         = /usr/sbin/saned
        port           = 6566
        protocol       = tcp
  }

To /etc/services put new row:
sane 6566/tcp #sane port

To /etc/sane.d/saned.conf add new row:
192.168.1.0/24

or another according to your network setup that allowes computers from local network to connect.

In /etc/sane.d/dll.conf let the row with net uncomented both on server and client side. On client side add to net backend /etc/sane.d/net.conf hostname or IP address of server. That should be all. Now find some sane frontend, in Ubuntu default Easy Scan works well, on Windows I use very good SaneTwain (http://sanetwain.ozuzo.net/).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *