Geocaching na Linuxu

Dnes jsem se zabýval hromadnou správou položek pro Geocaching. Vždycky jsem si do telefonu stahoval jen omezené množství před plánovanou výpravou. Přesto jsem téměř nikdy listingy nečetl dopředu (nicméně po nálezu jsem to napravil). Navíc se často vyrazilo do hodiny po rozhodnutí o odjezdu. Buďto jsem si nestihl keše stáhnout, ale i když jsem je měl, sem tam nešla krabička vyhledat, protože jsem neměl staženo dost informací či nastal jiný problém způsobený chabou přípravou. Po návratu jsem litoval, že chybělo tak málo, nebo jsem něco přešel.
Od těch dob se na mě nabaluje další software. Začal jsem přispívat do OSM, v telefonu jsem nainstaloval Locus následně i Pro verzi, c:geo, v počítači JOSM, gpxview (ještě digikam na geotaging fotek). Bylo na čase podpořit i geocaching, který mě k mapování pro OSM přivedl. Po dlouhém hledání jsem objevil alespoň jednoho správce databáze pro Linux a to OpenCacheManager. Ten se spoléhá na vnější zdroj dat, takže k dolování Geocaching.com jsem zvolil geotoad, který je naprosto skvělý. Je intuitivní a není třeba nic vysvětlovat, snad jen, že „country“ je CZ a „state“ se vyhledá pomocí řetězce „CZ/.*“. Sami vyzkoušejte. Vydolovaná data přesunu do OCM, kde můžu řešit mysterky a multiny, uložit finálové souřadnice do databáze, či jen jednoduše slučovat další a další výcucy z geotoad. Keše pak můžu filtrovat a pak exportovat do souboru gpx. Ten lze jednoduše importovat do c:geo. S Locusem je práce o trochu složitější, ale jistě se vyplatí. Locus je připraven na PQ, ve které údajně dostanete soubor s detaily keší a druhý s případnými waypointy k nim. Musím tedy svůj export přizpůsobit, jinak by se nám každý waypoint povaloval v mapě samostatně a nebyl by se svojí keší nijak spojen. To není složité, stačí zvolit Export do GPX (Ctrl + S). Soubor export.gpx exportujte BEZ Child waypoints (v Options). Po dokončení exportu proveďte ještě jeden, tentokrát soubor pojmenujte na export-wpts.gpx a exportujte S Child waypoints. Spusťte následující skript, který odvede zbytek práce.
pq.sh

#!/bin/bash
comm -3 export.gpx export-wpts.gpx | sed '1,+2d' > diff.gpx
echo '<gpx>' | cat - diff.gpx > export-wpts.gpx
rm diff.gpx

Zřejmě není zcela korektní, že chybí hlavička, ale import funguje korektně. Proč jsem se vůbec snažil o import do Locus? Mělo by tam fungovat hlášení POI, už se mi totiž stalo, že jsem v turistickém zápalu přešel ráno na rychlo stažené keše 🙂 Locus mě na to doufám upozorní. Nyní máme dva soubory, které já osobně označím v Nautilu (jsou pěkně vedle sebe). Před tím, než zvolím odeslat přes Bluetooth z kontextové nabídky, zajdu v Locusu do kategorie Data/Body, ve které mám kategorii pro keše. Stisknu tlačítko nástrojů a zvolím Import, pakliže již mám ve podsložce /bluetooth stejně pojmenované soubory, dlouhým podržením je, díky bohu mohu přímo v Locus, smažu (dochází k úpravě názvů při odesílání, pokud je v cílové složce soubor stejného názvu). (EDIT: Vyzkoušeno odeslat oba soubory přes BT komprimovaně v zipu. Je to jen otázka jedné volby v odesílacím dialogu. Locus si s tím poradí a není třeba tak často soubor mazat, protože nedochází ke změně v názvu gpx souborů.) Z Nautilu potvrdím odeslání a pak již importuji soubor export.gpx, Locus se postará o druhý soubor automaticky. Nechám smazat stará data v kategorii, protože vše shromažďuji v OCM.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *